به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و داروی ایران امروز در نشست خبری ویدئوکنفرانسی درباره جزئیات تامین واکسن کرونا گفت: در بحث تامین واکسن کرونا، واقعا نگاه اصلیمان به تامین واکسن از تولیدکنندگان داخلی است، به لحاظ میزان بسیار بالایی که باید برای کشور تامین کنیم؛ اما تا زمانی که از تولید داخلی مطمئن شویم و تولیدکنندگانمان بتوانند در حجم انبوه نیاز کشور را برطرف کنند، به واردات هم فکر کردیم. یکی از اقدامات مشارکت در سازوکار کووکس بود که ایران در آن عضو شد و علیرغم تحریمها با هر زحمتی بود پول آن را واریز کردیم و به آن سازوکار پیوستیم.
وی افزود: در عین حال خرید از سایر منابع معتبر و مطمئن را در دستور کار داشتیم و پیگیری کردیم. بهطوریکه سعی کردیم از توان و ارتباطات هم بخشهای خصوصی و هم بخشهای غیرخصوصی و دولتی بهره بردیم. بر این اساس اولین محمولهای که برای واردات انتخاب شده، واکسن یکی از کمپانیهای روسی است که طی این مدت یک واکسن بسیار مطمئن هم از بعد سلامتی و ایمنی و هم از بعد اثربخشی و ایمنیزایی بوده و از واکسنهای خوشسابقه در دنیا بوده است. در حد چند میلیون دوز برای وارداتش صحبت کردیم.
رئیس سازمان غذا و داروی ایران گفت: البته تنها روی واکسن روسی حساب نکردیم، بلکه سبدی از واکسنهای مختلف را در نظر داریم. یک قسمت از واکسنهای هندی، چینی و نهایتا کوبا که در کوبا چیزی بین انتقال دانش فنی، تولید و بخشی هم احیانا واردات خواهد بود. اینها منابع معتبر و مطمئنی هستند که به کشورهای مختلف عرضه شده است.
شانهساز ادامه داد: البته بعضا در فضای مجازی دیدم و شنیدم که چرا در کشور تاکنون واکسن کرونا را دریافت نکردیم؟ واقعیت این است که که تا فاز سه مطالعات بالینی یک واکسن که آخرین مرحلهای است که در حال حاضر در دنیا باید برای واکسن کرونا طی شود، انجام نشده باشد، اجازه واردات هیچ واکسنی را ندادیم.
وی عنوان کرد: اینکه در برخی کشورهای همسایه از حوزه خلیج فارس تا کشورهای نزدیک و یا دوردست، واکسن را زودتر دریافت کردند، به این لحاظ بود که آنها در فاز سه مطالعات بالینی مشارکت کردند اما ما نخواستیم و سیاست، افکار عمومی، دولتمردان و... نظرشان این نبود که ما در مطالعات بالینی واکسنها مشارکت کنیم.
این مسئول درباره وضعیت صدور مجوز جدید آغاز مطالعه بالینی برای دیگر واکسنهای ایرانی کرونا، گفت: بنابراین واکسن روسی که مورد نظر است یکی از منابع مطمئن و معتبری است که می تواند در پیشگیری و قطع انتقال بیماری کووید-۱۹ موثر باشد که به تعداد زیاد وارد می کنیم. در عین حال واقعا برآوردمان این است که نیازمان را از طریق تولید داخلی واکسن تامین کنیم.
شانهساز گفت: مجوز دوم را برای یک موسسه که ارسال مدارک را انجام داده بودند، صادر کردیم و به زودی ظرف یکی دو هفته آینده ما مجوز آغاز مطالعات بالینی سومین تولیدکنندهمان را هم صادر میکنیم. البته هر یک از اینها پلتفرم خاص خود را دارند. زیرا برای تولید این واکسن در دنیا چهار تا پنج روش مدنظر است و در کشور هم هر یک از تولیدکنندگان با یک روش تولید را می خواهند انجام دهند و ما تنوعی از انواع واکسنهایی را که با روشهای مختلف تولید می شود در ایران خواهیم داشت.
رئیس سازمان غذا و داروی ایران اظهار کرد: امیدوارم بتوانیم ظرف مدت کوتاهی، بخشی از تولیداتمان را به کشورهای دیگر صادر کنیم. کمااینکه چندتا از تولیدکنندگان ما در سازوکار کووکس ثبت و پذیرفته شدند تا اگر تولید کافی انجام شود، از آنها خریداری هم انجام میشود.
نظر شما